Naponta számos segítség kérő telefonhívás, e-mail érkezik, amiben ezt kérdez a galambász: „Mi lehet a baja doktor úr?”
Erre a kérdésre lehetetlen korrekt választ, tanácsot adni,anélkül, hogy pontosan ismernénk a körülményeket. A legjobb megoldás nyilván az lenne, ha a tenyésztő mintát, vagy galambot juttat el a Galambpatikába. A mintaküldés elleni leggyakoribb kifogás többnyire a távolság és az anyagiak.

Érdemes lenne belegondolni abba, vajon mennyi pénzt költünk el feleslegesen olyan gyógyszerekre, amelyek jó esetben nem hatnak, rosszabb esetekben viszont mérgezik a galambokat. Ezek a költségek bőven fedeznék a vizsgálatokat!

A mai világban a mintaszállítás csak elhatározás kérdése. Komoly távolságokról sem lehetetlen feladat, számos cég elfogadható áron kézbesít mindent! Ezeknek a kibúvóknak az elkerüléséhez szeretnék segítséget adni, hogy vegyék a fáradtságot és küldjenek vizsgálati anyagokat! Így lehet igazán hatékony és eredményes a segítség, amit a galambásznak nyújtani tudunk.


Miért fontos ez?

A galambbetegségek klinikai tünetei univerzálisak és szűkösek, nem sok információt nyújtanak. Bágyadt, szomorkodik, elhúzódik, nem eszik – általános tünetek, minden betegségre igazak. Ilyenkor kénytelenek vagyunk egyéb kiegészítő vizsgálatokat igénybe venni, mint pl. a bakteriológiai vizsgálatot vagy a kórboncolást.

Milyen mintát érdemes küldeni és melyik mire való?

Galambtetem

A vizsgálatra alkalmas galambtetem a legfontosabb információ forrás az állatorvos számára. Nagyon fontos, hogy a tetem vizsgálatra alkalmas állapotban érkezzen meg hozzánk. Ennek érdekében a testet nem szabad lefagyasztani, mert az tönkreteszi az összes szövetet a diagnózishoz! A hullát a lehető leggyorsabban le kell hűteni 4 fokosra, mert a bomlási folyamatok azonnal beindulnak a halál beálltát követően. A szállításhoz válasszunk garantáltan víz és szagzáró csomagolást és mindenképpen tegyünk egy-két jégakkut is a tetem mellé. A legtöbb Magyarországon elérhető futárszolgálat vállal 24 órán belüli kézbesítést- ez azt jelenti, hogy egy adott napon az ország bármely szegletében feladott csomag másnap már a vizsgáló asztalon lesz. Ez a lehetőséget nem pótolja semmilyen telefonbeszélgetés, vagy okos telefonon keresztül elküldött fénykép, videó.

Bélsár

A bélsár a galamb egészségügyi állapotának egyik fontos tükre. A mintát a késő délutáni órákban érdemes összeszedni a dúcból, mivel a coccidium fejlődési alakok ekkor ürülnek legnagyobb mértékben a trágyával. Különböző madarakból, minél frissebb 6-10
ürüléket ajánlatos gyűjteni, lehetőleg a legrosszabbakat!

Vízzáró tégelyben könnyen elküldhető! A bélsárból férgeket, coccidium fejlődési alakokat, kórokozó baktériumokat és élesztőgombákat lehet kimutatni! Másra viszont nem alkalmas, egy légzőszervi tüneteket mutató galambból nem feltétlenül a bélsár a jó választás a diagnózis kialakításához!

Begyváladék

Ehhez az élő állatból vett minta azonnali mikroszkópos vizsgálata a legalkalmasabb, a szállítás során a begyben lévő kórokozók többsége elpusztul, emiatt ez kevésbé ajánlott.

Légúti váladékok

Az általánosságban használt traszport táptalajok rutinszerűen használhatók! Igény esetén szívesen küldünk transzport táptalajt amelynek a használatát részletesen elmagyarázzuk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni milyen fontos a korrekt kísérőirat, elérhetőségekkel, és a korábban alkalmazott kezelések leírásával! A vizsgálatkérő lap letölthető a honlapunkról.

dr. Berta Krisztián

a Magyar Állatorvosi Kamara galamb specialista állatorvosa, galambász