A fiatalok betegségének nevezett komplex kóroktanú betegség jelentős veszélyt jelent az idei kelésű madarainkra.
A betegség tünetei jellegtelenek. Kétféle lefolyás ismert:

  • Hirtelen elhullás megelőző tünetek nélkül: 

A fiatal madarakat például nyáron (hőségben) napi tréningre engedik, majd néhány óra elteltével visszatérnek a dúcba vagy a tetőre. Nem reagálnak a galambász behívására és néhány óra elteltével elhullanak.

  • Elhullás megelőző tünetek jelentkezésével:

Az első tünetek jelentkezése, illetve a betegség fellobbanása közötti időszakban
(3 naptól – 1 hétig) az alábbi tünetek jelentkezhetnek: csökkent aktivitás, borzolt tollazat, csökkent takarmányfelvétel, hullámzó begy, kondícióromlás, lágy, de formált zöldes-sárgás bélsár nagy, nyálkás-habos tócsában.

Talán a legjellemzőbb tünet a hányás.

Az immunrendszer működésének támogatása az egyetlen lehetőség, amellyel felvehetjük a harcot a betegséggel szemben!

A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekező rendszer felelős a szervezetbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítésért.

Az immunerősítő készítmények ezt a komplex védekező rendszert támogatják, segítik, erősítik. Több módszer létezik az immunrendszer támogatására:
 –  speciális anyagokkal serkentjük  az immunfolyamatokat,

           – használhatunk természetes anyagokat, gyógynövényeket,

– vagy mi magunk viszünk a szervezetbe ellenanyagokat.

Lássuk a lehetőségeket, melyek azok a készítmények, amelyek elérhetők a postagalambászok számára! Néhány készítmény a teljesség igénye nélkül:

Vetri-DMG Liquid immunstimuláns
Sokak által nem ismert, de rendkívül hatásos immunerősítő készítmény. Hatékony immunstimuláns és anyagcsere aktivátor.
Javallat: Az immunrendszer működésének szabályozására, illetve erősítésére alkalmas. Használata növeli az általános ellenállóképességet a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. Fokozza a szervezet vakcinázásokra adott immunválaszát.
A DMG eredményesen alkalmazható stresszhatások és az azok következtében fellépő betegségek megelőzésére (verseny, kiállítás, szállítás, madarak tollcsipkedése)
Alkalmas a szívműködés és a vérkeringés támogatására.
A DMG-ről régóta ismert, hogy fokozza az oxigén-felhasználást, oxigénhiányos állapotokban fokozza a szív felé történő oxigénszállítást, javítja a szívizom működését.
Nagyon jó májvédő, nagymértékű méregtelenítő kapacitással rendelkezik, emellett kitűnő teljesítményfokozó.
Képes a gyógyulási folyamat felgyorsítására, csökkenti a felépüléshez szükséges időt, helyreállítja az étvágyat és elősegíti a kondíció visszanyerését.
Idős állatoknak adagolva, az öregedési folyamatok lassítja.

Aviform Ultimate oldat
Szintén tartalmaz DMG-t. Speciális összetételénél fogva  fokozza a vakcinákra adott immunválaszt. Növeli a fertőző légúti és enterális betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Gátat képez a bélparazitáknak, továbbfejlődésüket gátolja.
Javítja a versenyeredményeket, mivel a benne levő dimetil-glicin ( DMG) elengedhetetlen a sejtek megfelelő oxigénellátásához és energiatermeléséhez. Csökkenti a tejsavképződést és támogatja a méregtelenítési folyamatokat. Növeli a szívizom teherbírását. Javítja az életerőt és az állóképességet.
Kitűnő takarmánykiegészítő, mert kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmazza a postagalambok megfelelő egészségi állapotának, kondíciójának és kitűnő tollazatának kialakításához és fenntartásához szükséges vitaminokat és esszenciális aminosavakat is.

Adenosan por
Takarmányban adagolható imunstimuláns. Ellenanyagokat(immunglobulinokat) és egy speciális anyagot-Cruzifer port-tartalmaz.

Livimun oldat
Takarmányba vagy ivóvízbe keverhető oldat, mely 4 féle gyógynövényből áll:

  • A bíbor kasvirág(Echinacea angustifolia és Echinacea purpurea) Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, eredetileg az indiánok alkalmazták. Az echinacea sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert.
  • Eupatorium perfolatium, melynek köznapi neve: amerikai lázgyökér, vízikender. Az Eupatorium leginkább a végtagfájdalmakkal járó lázas állapotok esetén használatos.
  • Baptisia tinctoria, azaz vad indigó. Oldja a kimerültséget, ill. enyhíti az izomlázat.
  • A ginseng szintén javítja az immunrendszer ellenálló képességét, légúti fertőzések megelőzésében nagy szerepe van. 

Gamba Globin-T por

Kolostrumból és tojássárgájából származó aktív antitesteket (immunglobulinokat) tartalmaz nagy mennyiségben. A készítmény alkalmazásával a fiatal galambok rendkívüli mértékben ellenállóbbakká válnak betegséggel szemben, ami a versenyeredményeken és a veszteségek csökkenésén keresztül markánsan kitűnik.

Gamba Immun oldat
Az immunglobulinok mellett Echinacea-t is tartalmaz!

Jungtierpulver por

Végezetül még egy fontos információ: a vitaminok adagolása nem egyenlő az immunrendszer erősítésével!
Honlapunkon nagy választékban találnak madarak számára készített immunerősítő készítményeket.

Berta Krisztián
a Magyar Állatorvosi Kamara
galamb specialista állatorvosa, galambász