A hideg idő beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatunk tüsszögő, orrfolyásos, könnyező madarakkal a galambházban. Hideg hatására a nyálkahártyák ellenállóképessége lecsökken és ez lehetőséget teremt a különböző kórokozók számára,
hogy betegséget alakítsanak ki. A légzőszervek gyulladásos megbetegedésében többnyire egyszerre több kórokozó játszik szerepet.


Tüsszögésnek, orrfolyásnak számos oka lehet:


nem fertőző betegségből eredőek:
-környezeti tényezők: galambdúc kedvezőtlen szellőzési viszonyai, huzat, a levegő alacsony oxigén- és/vagy magas gáztartalma, portartalom, túlzsúfoltság,
-allergia: a bélsárból felszálló por urátkristály-tartalma allergiát okozhat
-traumás hatások, sérülések,
-irritatív anyagok: füstök, gázok-ammónia,
-daganatos elváltozások,
-idegentestek: takarmányrészek,
-félrenyelés,


fertőző betegségből eredőek:
-bakteriális: Staphylococcus, Streptococcus, Pasteurella, Pseudomonas, Salmonella, E.coli, Klebsiella, Mycoplasma, Chlamydophila, Mycobacterium,
-vírusos: Paramyxo., Pox, Reo, Herpes,
-gombás: aspergillosis, candidiasis.


A felsoroltakból látszik, hogy az orrfolyás diagnosztikája, a kiváltó okok megtalálása nem egyszerű feladat. Mindig oktani diagnózisra kell törekednünk! Laboratóriumi vizsgálatok nélkül nehéz feladat légzőszervi tüneteket mutató madarakat meggyógyítani, korrekt diagnózist felállítani!
A betegséget leggyakrabban előidéző mycoplasmák, vírusok, gombák, csökkentik a galamb ellenállóképességét és lehetővé teszik más baktériumok (pasteurellák, coccusok, E. coli)megtelepedését és elszaporodását. Valójában ezek a másodlagos kórokozók váltják ki a tüneteket.
Kezdetben tüsszögés és vízszerű orrfolyás a vezető tünet, amely heveny lefolyás esetén nyálkás-gennyes, sárgásbarna váladékozássá súlyosbodik. Az általános állapot zavarának első jeleként a galambok takarmány-és ivóvízfelvétele csökken, amelyhez a vedlés leállása, valamint a repülési kedv csökkenése kapcsolódik. Az orrdudorok szürkére színeződnek.

A galambok vakarják fej- és orrtájékukat. A csőr kitátása után látható, hogy a nyelv alapjától a szájpadig nyúlós váladék húzódik. A garatnyálkahártya kipirosodása, duzzanata is gyakran előforduló tünet. A betegség előrehaladott stádiumában fehéres-
sárgás felrakódások keletkeznek a gégetájékon. A gyulladás ráterjedhet a légcsőre és a mélyebb légutakra (légzsákokra) is.
A galambászok nagy része szerint, ha könnyezik, vagy tüsszög egy madár az csak ornithosisos lehet! Ilyenkor gyakran halljuk a következő mondatot: Dokikám! Adjon már valamit Ornira!
Hála a tudománynak már 1 perc alatt meg lehet mondani egy gyorsteszt segítségével, hogy tényleg ornithosisban szenved-e az a madár!

A betegség megállapítása után az egész állományt kezelés alá kell vonni!
 Első és legfontosabb a hajlamosító tényezők kiküszöbölése: túlzsúfoltság megszüntetése, porterhelés csökkentése, szellőzés optimalizálása.
 A garatváladék ill. a szemváladék mikrobiológiai vizsgálata után célzott antibiotikumos kezelést kell megkezdeni.
 A galambok ellenálló képességét különböző immunerősítőkkel fokozhatjuk.
 Nyálkaoldó készítmények, légúti fertőtlenítő szerek használata gyorsítja a felépülést.
Egyedi kezelésnél jól használható, olcsó kezelési lehetőség a kamillateás inhaláltatás is.


A kezeléshez mindig oktani diagnózist kell felállítani, ennek eredményétől függően kell kiválasztani a betegek kezelésre leginkább megfelelő gyógyszert. A beteg madarakat ki kell emelni az állományból!

dr. Berta Krisztián
a Magyar Állatorvosi Kamara
galambspecialista állatorvosa, galambász